Denna nya spännande forsknings-e-bok handlar om modellering av kulturevolutionära processer bland individer, speciellt med inriktning på hur man faktiskt gör analyser med programpaket i R

Under jul- och nyårsledigheten kan man ibland få lite tid över till att begrunda nya sätt att forska på. I detta inlägg vill jag kort puffa för två böcker som är inom ämnesområdet för denna blogg. Bägge är tillgängliga här och behöver inte fysisk paketering.

Den första är en levande e-bok, fullständigt tillgänglig på nätet och omslaget avbildas ovan. Författare är Alberto Acerbi, Alex Mesoudi, och Marco Smolla. Alberto känner jag sedan min tid på Evolutionär kulturforskning på Stockholms universitet. Han är nu mycket produktiv forskare vid Brunel University, London, och inriktad på individcentrerad kulturforskning, som framgår av hans hemsida. Han är även mycket aktiv i sociala media såsom twitter och poddar, som länkas till där. Alex Mesoudi är professor i kulturell evolution vid the Human Behaviour and Cultural Evolution Group at the University of Exeter’s Cornwall Campus, UK. Han är också en mycket produktiv författare till bl.a. Cultural evolution: How Darwinian theory can explain human culture and synthesize the social sciences. University of Chicago Press, och i övrigt ett stort antal intressanta artiklar. Marco Smolla är Postdoctoral Fellow in Theoretical Biology at the University of Pennsylvania med inriktning bl.a. nätverksanalys. Boken har många bidrag om modellering av kulturell evolution samt inlagda kommandon som går att direkt klistra in för tillämpning i programpaket på forskningsplattformen R.

Men det är inte bara denna bok som erbjuds som julklapp här. Även min Samhällets rörelselag i ursprungligt manus erbjuds nu som julklapp till er bloggläsare! Ladda ned denna samizdat-version på 420 sidor som pdf och sprid gärna (samizdat är ju rysk förkortning för ”egen utgivning” och var vanligt under sovjettiden för spridning bland vänner). Första delen förklarar varför Darwin är mer motiverad än Marx beträffande vetenskaplig forskning om samhällets eller samhällens utveckling. Andra delen lägger fram den evolutionära kulturteori som kan ligga till grund för en evolutionär statsvetenskap med betoning på vetenskap. Bland annat levererar jag det evolutionära svaret på den marxistiska frågan om vad som är ”historiens motor”. Den tredje delen handlar om ”samhällsforskningslysenkoism” i svensk statskunskap. Sammantaget är det en satirisk kritik av statskunskapen men också en hyllning till den evolutionära och naturvetenskapliga samhällsforskning som växer fram internationellt, som metodboken ovan visar.

Den nedladdningsbara versionen av min bok är i ursprungligt skick, dvs. som den skickades in till förlaget. En unik kultupplaga helt enkelt, med layout såsom jag först ville ha den (typsnitt ”Modern Nr. 20”).

Ur ”Samhällets rörelselag”: valresultat för socialdemokraterna under ett sekel. Ladda ned hela boken i ursprungsskick nedan. Skicka gärna vidare som julklapp till vänner och kollegor.

Läs och/eller skicka som julklapp! God jul!